Over ons

PEDAGOGIEK RUIMTE CREATIVITEIT GEZOND ETEN
PEDAGOGIEK RUIMTE CREATIVITEIT GEZOND ETEN


De pedagogische werkwijze
In ons pedagogisch beleid voor het Kinderdagverblijf en BSO staat onze pedagogische visie duidelijk omschreven. Ook de pedagogische principes en doelen worden omschreven in dit beleid. De wettelijke kaders worden ook toegelicht.

[NAAR BOVEN]

De buitenruimte
buitenruimte Buitenkans KinderopvangVormt een zeer belangrijk onderdeel van de opvang. De kinderen en medewerkers zijn dagelijks buiten en vinden veel inspiratie in de verschillende natuurelementen. Deze inspiratie wordt gebruikt bij o.a. de creatieve activiteiten, maar natuurlijk ook bij het koken en bijvoorbeeld bij verhalen vertellen, theater of muziek. Omdat veel van de activiteiten bij Buitenkans buiten plaats vinden, bewegen de kinderen ook veel. Er zijn veel fysieke activiteiten zoals sporten, spelen en ravotten. Maar daarnaast ook beeldende activiteiten in het buitenatelier, ontdekkingstochten door de omringende natuur en tuinieren in onze eigen moestuin of het verzorgen van de eigen kippen. Zelfs eten, slapen en samen chillen of een boek lezen kan allemaal buiten!

De binnenruimte
BSO PODIUMOnze inrichting en speelmaterialen zijn duurzaam en hebben vaak een tweede (of derde) leven gekregen bij ons. De kleuren bij Buitenkans zijn zacht en gebaseerd op de natuur. Iedere ruimte heeft verschillende hoekjes die uitnodigend zijn voor verschillende activiteiten. Er zijn zachte kussens op de vloer voor de kringgesprekken, lage tafels en stoelen waar de kinderen zelf aan kunnen zitten. Lage planken zodat de kinderen zonder hulp kunnen kiezen waarmee ze willen spelen. Het speelmateriaal is veelal van natuurlijke materialen gemaakt en is afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase van de kinderen. Bij de buitenschoolse opvang zijn de kinderen mede verantwoordelijk voor de inrichting en mogen zij meedoen met het vormgeven van de binnen (en buiten) ruimte.

[NAAR BOVEN]

Creativiteit
creativiteitMuziek, zingen, beeldende kunst, dans, koken en handvaardigheid zijn voorbeelden van activiteiten die de kinderen worden aangeboden tijdens de opvang. Vaak worden de activiteiten geboren tijdens gesprekken met de kinderen. Zodoende sluit de creatieve activiteit aan bij de belevingswereld van het kind. Kinderen hebben zelf een keuze in waar ze aan mee willen doen, maar worden wel gestimuleerd om dingen uit te proberen. De creatieve activiteiten zijn natuurlijk afgestemd op de leeftijd van het kind. Veel van onze pedagogisch medewerkers hebben een creatieve opleiding of ervaring met een breed scala aan creatieve activiteiten.

Gezond eten
Bij Buitenkans eten de kinderen van de hele-dag opvang elke dag een gezonde warme maaltijd, bereid door onze kok. De kinderen van de naschoolse opvang eten op woensdag en in de vakanties een warme maaltijd en de overige dagen een gezond en verantwoord tussendoortje. Het eten is op duurzame wijze geproduceerd. Wij houden onze eigen kippen voor eieren en hebben een moestuin waar geteeld wordt voor (en door) de kinderen. We maken eigen jam en bakken af en toe ons eigen brood. Ook honing, kaas en andere producten komen van het terrein en worden ons aangeboden door onze buren.

Omdat Buitenkans omgeven is door een stadslandbouwproject, nemen de kinderen actief deel in de voedselketen. Het telen en plukken van groente en fruit, het maken van kaas, honing en andere producten wordt inzichtelijk gemaakt voor de kinderen op het terrein. Er zijn samenwerkingsverbanden met deelnemers van het terrein om de kinderen deel te laten nemen in de verschillende processen. Tijdens het eetmoment staan wij ook stil bij meerdere aspecten van ons eten. Waar komt het vandaan, hoe is het bereid, hoe smaakt het en hoe ziet het eruit. We praten veel over het eten en wekken daardoor bewustzijn en interesse in gezond voedsel. Uiteraard mogen de kinderen ook meedoen bij het maken van eten, zoals het inmaken van groente, het bakken van brood of het maken van jam. Deze activiteiten zijn uiteraard afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

[NAAR BOVEN]

Locatie
Buitenkans Kinderopvang ligt op het groene Melkweg terrein in Tuindorp Oostzaan, midden in een stadslandbouwproject voor duurzame voedselproductie. Op het omliggende terrein wordt o.a. groente en fruit geteeld, maar er lopen ook varkens en er zijn bijenkorven. Er zijn ook andere faciliteiten waar de opvang gebruik van kan maken, zoals de natuurspeeltuin.

Kijk op ‘WIE KOM JE TEGEN’ om te zien wie je tegen kan komen bij Buitenkans Kinderopvang.

[NAAR BOVEN]

logo